Το βιβλίο ως μία από τις καθημερινές, αδιατάραχτες ρουτίνες ύπνου των παιδιών

March 17, 2021
Comments Off on Το βιβλίο ως μία από τις καθημερινές, αδιατάραχτες ρουτίνες ύπνου των παιδιών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (19.03.2021), το ΑμΚΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ,  στα πλαίσια του προγράμματος «Πιτζάμα Project» που υλοποιεί, πραγματοποίησε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση «Οι όμορφες νύχτες, ξημερώνουν όμορφες μέρες», με μηνύματα επί των θεμάτων ύπνου στα παιδιά.

ρουτίνα-βιβλίο-ύπνος-παιδιάΣυγκεκριμένα τα μέλη  του διεπιστημονικού συμβουλίου του προγράμματος ανέπτυξαν τις θεματικές:

  • «Η φυσιολογία του ύπνου στα παιδιά», Άννα Παρδάλη, Παιδίατρος – Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • «Τα κοινωνικο – συναισθηματικά οφέλη μιας ρουτίνας ύπνου για τα παιδιά: Πώς ρυθμίζουμε τις συνθήκες για τα βέλτιστα αποτελέσματα», Αθηνά Δεσύπρη, Ψυχολόγος, M.Sc με ειδίκευση στην Ανάλυση Συμπεριφοράς και Υπεύθυνη της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας στην Ελληνική Κοινότητα Ανάλυσης Συμπεριφοράς
  • «Η έλλειψη ύπνου «πάει» σχολείο», Τότα Αρβανίτη – Παπαδοπούλου, Παιδαγωγός – Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, M.A. in Education
  • «Το βιβλίο ως μία από τις καθημερινές, αδιατάραχτες ρουτίνες ύπνου των παιδιών», Απόστολος Πάππος, Νηπιαγωγός, αρθρογράφος του βραβευμένου portal elniplex.com
  • «Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινή ρουτίνα ύπνου των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας», Βαγγέλης Μακρής, Κοινωνιολόγος MSc.

Ο Απόστολος Πάππος εστιάζοντας στη σημασία που έχουν οι ρουτίνες για την αίσθηση ασφάλειας των παιδιών εστίασε στο βιβλίο και ότι «πρέπει να είναι μία από τις καθημερινές, αδιατάραχτες ρουτίνες του». Αναπτύσσοντας τη θεματική σημείωσε «Η αναγνωστική σχέση πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή (4-7 μηνών περίπου) που το παιδί είναι σε θέση να καθίσει και πρέπει να είναι καθημερινή», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «Οι ενήλικες αφηγητές του βιβλίου οφείλουν:

  • Να γνωρίζουν ένα βιβλίο πριν το διαβάσουν, ώστε να μπορούν να το διαβάσουν ελκυστικά στο παιδί
  • Να αλλάζουν φωνές, να υποδύονται ρόλους, να έχουν κίνηση και εκφραστικότητα.
  • Να διαφοροποιούν το κείμενο αναλόγως της ηλικίας, της δεκτικότητας, των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του παιδιού τους.
  • Να διαβάζουν όσες φορές κι αν τους ζητήσει ένα παιδί το ίδιο βιβλίο καθώς αυτό «δουλεύει» μνήμη, παρατηρητικότητα και ασφάλεια.

Έτσι χτίζεται η αγάπη για το βιβλίο, έτσι δημιουργείται ο συνεπής αναγνώστης που θα θέλει το βιβλίο στην καθημερινότητά του».

 

Θέλοντας να εστιάσει ακόμα περισσότερο γιατί το βιβλίο πρέπει να είναι κάθε μέρα στη ζωή του παιδιού ανέφερε «Γιατί προάγει τη φαντασία, την ορθή διαχείριση του άγχους, ταξιδεύει, σε φέρνει σε επαφή με πρόσωπα, συναισθήματα, γνώσεις, σκέψεις, ιδέες, τόπους, ερεθίσματα, αξίες και σε ωθεί σε υποθέσεις, διαψεύσεις, δικαιώσεις, συμπεράσματα και εν τέλει την ωρίμανση και την κριτική ικανότητα να επιλύεις κάθε κατάσταση, όσο σύνθετη κι αν είναι.

 

Βιβλία για πριν τον ύπνο είναι όλα τα βιβλία που δεν έχουν μεγάλη ένταση, έντονη πλοκή ή σύνθετα γεγονότα και όχι μόνο τα χαρακτηρισμένα ως βιβλία καληνύχτας. Απαραιτήτως πρέπει να είναι βιβλία με αισθητική και τρυφερότητα.

 

Η επαφή του παιδιού με αυτόν που του διαβάζει είναι μια πολύ τρυφερή, ανακουφιστική σχέση και πρέπει να ντύνεται με χαρακτηριστικά τελετουργίας: χαμηλό φως, ήρεμο περιβάλλον, έλλειψη θορύβων και κόσμου, σωματική επαφή, ίδιο δωμάτιο.

 

Το βιβλίο δεν είναι υπνωτικό, είναι όμως το πιο σπουδαίο εργαλείο και μέσο για να οδηγηθεί το παιδί σε μια πνευματική ηρεμία και ταξινόμηση που θα το οδηγήσει με ασφάλεια στον ύπνο. Η αποστολή του είναι να ομορφύνει, να διευρύνει, να ηρεμήσει, να γίνει γέφυρα με τον κόσμο των ονείρων».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΔΩ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Η φυσιολογία του ύπνου στα παιδιά

Τα κοινωνικο – συναισθηματικά οφέλη μιας ρουτίνας ύπνου για τα παιδιά: Πώς ρυθμίζουμε τις συνθήκες για τα βέλτιστα αποτελέσματα

Η έλλειψη ύπνου «πάει» σχολείο

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινή ρουτίνα ύπνου των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Related Posts