Η δράση

March 17, 2019
Comments Off on Η δράση

Η δράση «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ» ξεκίνησε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2017 από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η οποία ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα για να παρουσιάσει τα βιβλία της διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά συγγραφείς και καλλιτέχνες και να μυηθούν στον χώρο της λογοτεχνίας και των τεχνών, βιώνοντας έναν αφηρημένο αποκλεισμό.

 

Αυτός ο προβληματισμός της και η επιθυμία της να συνεισφέρει ουσιαστικά προς αυτό τον αγώνα για την εξάλειψή του αποκλεισμού την ώθησε το καλοκαίρι του 2018 να διοργανώσει το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου για τα παιδιά του απομακρυσμένου, μικρού νησιού της Αστυπάλαιας. Η αποδοχή και η προσέλευση ξεπέρασαν τις προσδοκίες όλων. Το σύνολο των 100 παιδιών και μέρος των γονέων παρακολούθησαν τα workshops του Φεστιβάλ, εικαστικά δρώμενα και παρουσιάσεις βιβλίων.

 

Παρά την επιτυχία που είχε το εγχείρημα, η εκδήλωση αυτή δεν αποτέλεσε αυτοσκοπό. Δημιούργησε, όμως, μια δυνατή αφετηρία σε ένα ταξίδι με προορισμό μία καλύτερη, ποιοτικότερη και πιο ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, πάνω στους πυλώνες της διαθεματικότητας, της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης κριτικής ικανότητας.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, τον Φεβρουάριο του 2019 η δράση ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ αναπτύχθηκε με το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας και Διατροφής και συνεχίζει έχοντας βάλει πλώρη για το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Το επιπλέον ευχάριστο, όμως, είναι ότι λαμβάνει διαστάσεις προσμένουσας γιορτής και για την τοπική κοινωνία.

 

Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε, με όπλο την θέληση και την επιμονή της Φωτεινής Κωνσατντοπούλου, και βρήκε πολύτιμους υποστηρικτές και συνεργάτες. Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, Νίκος Περδίκης, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, η Blue Star Ferries ήταν οι βασικοί αρχικοί υποστηρικτές. Γιατί σε όλους αυτούς προστέθηκαν και προστίθενται και άλλοι για να πετύχουν όλοι μαζί αυτά και ακόμη περισσότερα. Σημαντική ήταν και η συμβολή της υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εκδόσεων Καλειδοοσκόπιο, Μαργαρίτας Κωτσίνη και του Κοινωνιολόγου, Βαγγέλη Μακρή.

 

Η δράση ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ  έχει σκοπό τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης δομής, με στόχο τη διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών μέσω της λογοτεχνίας και των διαφόρων μορφών τέχνης που αδιαμφισβήτητα συνεισφέρουν και διανθίζουν τη διαπαιδαγώγηση και την προσωπική ολοκλήρωση των παιδιών, δημιουργώντας ένα σοβαρό κοινωνικό κεφάλαιο.

 

Όραμά μας είναι να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τον πολιτισμό, να εξοικειωθούν με τις διάφορες μορφές τέχνης, αλλά και η ανάδειξη της απομακρυσμένης Αστυπάλαιας ως τόπος – προορισμός που έχει άμεση συνάφεια και αναφορά στον πολιτισμό και το παιδί, ως αλληλένδετες έννοιες.

 

Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι υποστηρίζοντας τις δράσεις μας!