1ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας και Διατροφής

March 15, 2019
Comments Off on 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας και Διατροφής

Στη μεγάλη επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην  Αστυπάλαια τον περασμένο Ιούνιο, ήρθε να προστεθεί ένας ενδιάμεσος σταθμός, μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, οπότε για ακόμη μια φορά τα βιβλία θα συναντήσουν τα παιδιά, στο μαγικό νησί της πεταλούδας.  Ο λόγος για το  1ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας και Διατροφής που έλαβε χώρα στις 3 και 4 Φεβρουαρίου.

 

 

Διοργανώθηκε από τον  Δήμο Αστυπάλαιας σε συνεργασία με τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και υποστηρίχτηκε  από την Blue Star Ferries και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αστυπάλαιας.

 

Μαγειρική, γιόγκα, παρουσιάσεις βιβλίων, οικογενειακή συμβουλευτική για τη βελτίωση της οικογενειακής διατροφής  και παιχνίδια με ζογκλέρ έδωσαν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία για διασκέδαση, ψυχαγωγία και μάθηση.

Ο Νίκος Καραθάνος, βραβευμένος σεφ με δύο αστέρια Michelin -ο νεαρότερος σεφ που κατέκτησε αυτή τη σημαντική παγκόσμια διάκριση –  και καθηγητής στη Le Monde, το κορυφαίο Ι.Ε.Κ. μαγειρικής και τουριστικών σπουδών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον βοηθό καθηγητή του ομίλου, Βασίλη Τσόκα μαγείρεψαν μαζί με τα παιδιά ένα ολόκληρο μενού που περιελάμβανε, σαλάτα σπανακοτυρόπιτα, λαδένια και ένα δροσερό γλυκό με γιαούρτι crambleκαι φρούτα. Με την καθοδήγησή τους οι  μικροί σεφ, φορώντας τις ποδιές που είχε φτιάξει ειδικά για το φεστιβάλ, η Le Monde, ανακάτεψαν, ζύμωσαν και έστησαν το καθένα το πιάτο του μενού ζώντας μια ξεχωριστή εμπειρία.

 

H συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Θέμις Καρδιόλακα -mamaknows.gr-  πραγματοποίησε σεμινάριο μαγειρικής υγιεινής διατροφής παρασκευάζοντας με τα παιδιά υγιεινά και νόστιμα φαγητά, ενώ γνώρισε στους γονείς που συμμετείχαν το βιβλίο της “Τι θα φάω στο σχολείομαμά;” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ. Όπως είπε η ίδια «Μαγειρέψαμε στην υπέροχη Αστυπάλαια για τα παιδιά με τα παιδιά: μια μοναδική, μαγική εμπειρία για όλους μας. Θα ξανάρθουμε!»

 

Η Ασπασία Πρόβου, ιδρύτρια της δράσης «παιδιά στην κουζίνα!» πραγματοποίησε εργαστήρια μαγειρικής και καλής διατροφής για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά παρασκεύασαν κριτσίνια καρότου και έμαθαν για την ιστορία του καρότου, τις θρεπτικές ιδιότητές του αλλά και τις αρχές τις καλής διατροφής. Η ίδια πραγματοποίησε επίσης διάλεξη  για τη βελτίωση της οικογενειακής διατροφής και υγείας, την οποία παρακολούθησε πλήθος γονέων. «Γονείς και παιδιά “απορρόφησαν” με χαρά και ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις μας. Υπέροχη φιλοξενία και αποδοχή, σε κάθε της έκφανση! Άξιζε πραγματικά αυτό το μεγάλο ταξίδι», δήλωσε η κυρία Πρόβου.

 

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Σοφία Τσιάμη, μέσα από τη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της «Η παρέλαση των φρούτων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, πρόσφερε στα παιδιά γνώσεις για τις βιταμίνες των φρούτων, καλώντας τα να συμμετέχουν στη ροή της ιστορίας, μέσα από παιχνίδια και χρώματα.

Βέβαια η υγιεινή διατροφή συνδυάζεται και με τη σωματική άσκηση. Τη φυσική άσκηση των παιδιών ανέλαβε η Ρένα Μπέκα, δασκάλα yoga.

 

Το μαγικό διήμερο πλαισίωσαν οι Fundastick Performingacts, μαθαίνοντας ζογκλερικά σε μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας ένα απίστευτο show με παιχνίδια, χαρίζοντας, έτσι ευχάριστες στιγμές στα παιδιά του νησιού.

 

Γιατί, όταν ξέρουμε τι τρώμε, τρώμε καλά.  Θα τα ξαναπούμε σύντομα.