ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2018

1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας | 1 – 4 Ιουνίου 2018

Ένα τετραήμερο δράσεων και εργαστηρίων με επίκεντρο το παιδί, το βιβλίο και τις τέχνες.  Με κεντρικό σύνθημα “Τα βιβλία παίζει” για τέσσερις μέρες το νησί της Αστυπάλαιας έγινε το επίκεντρο του πολιτισμού.

Στα εργαστήρια οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από τα θέματα οικονομικού αλφαβητισμού, οδικής συμπεριφοράς, περιβαλλοντικής συνείδησης, συναισθημάτων, σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συνολικά:

11 δημιουργοί, συγγραφείς, μουσικοί και επιστήμονες παρουσίασαν τα έργα τους σε μαθητές και γονείς υλοποιώντας

12 δράσεις που είχαν επίκεντρο το βιβλίο και τις τέχνες: 

Επίσης πραγματοποιήθηκαν:  

1 δράση για παιδιά Γυμνασίου

1 δράση αποκλειστικά για ενήλικες

Παρουσιάστηκαν:

8 βιβλία 7 εκδοτικών οίκων.

4 τίτλοι διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού, ενώ στα παιδιά του Νηπιαγωγείου διανεμήθηκε δωρεάν βιβλίο καλοκαιρινών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Κατερίνα Αλεξιάδη υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού”, βασισμένο σε ποιήματα από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου.

Με την καθοδήγηση της τα παιδιά μελέτησαν, διάβασαν και απήγγειλαν επιλεγμένα ποιήματα, ενώ διερεύνησαν τρόπους απόδοσής τους με μικρά κρουστά όργανα της ορχήστρας Carl Orff, με φυσικά υλικά από την παραλία και τη θάλασσα, με αυτοσχεδιαστική κίνηση και δραματοποίηση. Το περιεχόμενο συνδυάστηκε με τις εμπειρίες των παιδιών και με το φυσικό θαλασσινό τοπίο.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν παιδιά της Γ και Δ Δημοτικού και το αποτέλεσμά του  παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Η αγαπημένη εικονογράφος και συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση πραγματοποίησε το οπτικοακουστικό – διαδραστικό πρόγραμμα «Ζωγραφήγηση». Το βιβλίο της συγγραφέα – εικονογράφου «Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει!» σαν κινηματογράφος ζωντάνεψε εικαστικά βήμα βήμα μπροστά στα παιδιά που συμμετείχαν στην ανάπτυξη της ιστορίας, με θέμα το βυθό, τη θάλασσα, το νερό, τα ψάρια.

Ο κοινωνιολόγος, Βαγγέλης Μακρής, συνεργάτης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”,  πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» στα παιδιά της Α και Β τάξης, καθώς και στα παιδιά της Ε και ΣΤ Τάξης. Επίσης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Ιππότη Ευγένιο και να παίξουν μαζί του.

Το Ι.Ο.Α.Σ. πραγματοποίησε  και ενημέρωση στους γονείς με χρήση προσομοιωτών.

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου, Νικόλαος Φίλιππας, έχοντας ως εργαλεία τα παιδικά βιβλία του «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας» και «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας», (εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια, εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, με τη στήριξη της INTERAMERICAN), ανέλυσε στα παιδιά της Ε και ΣΤ Δημοτικού έννοιες όπως η αποταμίευση, ο προγραμματισμός, η διαφορά επιθυμιών και αναγκών με κρυπτόλεξα και κουίζ, δίνοντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βασικά στάδια της ορθής οικονομικής σκέψης.

Παράλληλα σε ξεχωριστή ενότητα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Τα βιβλία του καθηγητή μοιράσθηκαν δωρεάν σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού με την ευγενική χορηγία της INTERAMERICAN.

 Η Μαργαρίτα Κωτσίνη, με αφορμή φράσεις από το βιβλίο «Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι» των Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ, Αργυρώ Πιπίνη, υλοποίησε το εκπαιδευτικό εργαστήρι «Μια φορά και έναν καιρό ήταν το βιβλίο»

Με οδηγό τη φαντασία τους, σε προσχεδιασμένα φύλλα τοποθέτησαν κείμενο και εικόνες, χρησιμοποίησαν πρωτογράμματα, κοπτικά και διαφορετικής ποιότητας χαρτιά και έγραψαν και εικονογράφησαν το δικό τους βιβλίο.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν τα παιδιά τα κατανοήσουν όλα τα στάδια δημιουργίας ενός βιβλίου, να γίνουν οι ίδιοι συγγραφείς, εικονογράφοι, σελιδοποιοί και εκδότες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 90 λεπτών παρακολούθησαν τα παιδιά από Γ έως ΣΤ Δημοτικού.

Μαργαρίτα Κωτσίνη: Στόχος ήταν να καταλάβουν τα παιδιά ότι για να εκδοθεί ένα βιβλίο χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, «ότι εκτός από τον συγγραφέα, υπάρχουν οι εικονογράφοι, οι επιμελητές, οι διορθωτές, οι επιμελητές έκδοσης, οι γραφίστες, οι σελιδοποιοί, οι τυπογράφοι».

Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου,  με μια κιθάρα και πολλά παιχνίδια παρουσίασε στα παιδιά από 4 έως 8 ετών στην παραλία του Πέρα Γιαλού το βιβλίο του «Απέναντι», εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ. Ενώ την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 τα παιδιά από 4 – 7 ετών στην αυλή της Ροδιάς παρακολούθησαν τη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα «Αφαιρέθηκα», εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ και δημιούργησαν μουσική με ηχητικά αντικείμενα.

  Με αφορμή το βιβλίο του «Ο Κώδικας της Λέρου -περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος  αφού έκανε μια συνοπτική παρουσίαση, δημιούργησε μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι/ περιπέτεια βασισμένο στην ιστορία και μύθους της Αστυπάλαιας με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών.

Η δράση συνδυάστηκε με επίσκεψη στο Μουσείο της Αστυπάλαιας ενώ τα παιδιά παρουσίασαν την ιστορία που δημιούργησαν με ένα θεατρικό δρώμενο στην τελετή λήξης στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Το πρόγραμμα διήρκησε 4 ώρες (δύο 2ωρα) και παρακολούθησαν παιδιά από Γ έως ΣΤ Δημοτικού.

Μαζί μας ήταν και η καλλιτεχνική – δημιουργική ομάδα La Petite Marguerite, η οποία υλοποίησε 2 ψυχαγωγικά προγράμματα και το εικαστικό εργαστήρι με σαπουνόφουσκες, Bubble play

BUBBLE SHOW Performance 

Με στοιχεία από το θέατρο, τον χορό και την τέχνη του θεάτρου δρόμου, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν μια συμμετοχική  performance σαπουνόφουσκας, ένα θεαματικό show γεμάτο  τεράστιες σαπουνόφουσκες που ζωντανεύει και ενεργοποιεί το  παραμυθιακό, την φαντασία, το όνειρο.

Walk about | Free Bubbling ZoOOOOoone

Παρέλαση δυο περιπλανόμενων πλασμάτων που δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα γιορτής σκορπίζοντας εκατομμύρια σαπουνόφουσκες και παράλληλα δημιουργώντας μια πηγαία διάδραση με το κοινό.

Bubble play, εικαστικό εργαστήριο με σαπουνόφουσκες

Τα παιδιά κατασκεύασαν πρωτότυπα εργαλεία σαπουνόφουσκας και παράλληλα σχεδίασαν τους δικούς τους αυθεντικούς πίνακες με χρώματα σαπουνόφουσκας.

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι ο πειραματισμός, το παιχνίδι, η δημιουργία, η νέα εμπειρία.

Τις δράσεις πλαισίωσε ο γαϊδαράκος Αλφαβήτας, ο οποίος λειτουργώντας σαν μια κινητή βιβλιοθήκη έκανε τη βόλτα του στην κεντρική πλατεία της Αστυπάλαιας και ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος μύησε τα παιδιά στον τρόπο αναζήτησης και επιλογής των βιβλίων.

 Στόχος ήταν τα παιδιά να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της επιλογής η οποία καθορίζεται κυρίως από τη θεματολογία που τα ενδιαφέρει και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την αγάπη του παιδιού για τη λογοτεχνία και επομένως το χτίσιμο υγιούς σχέσης με το βιβλίο, το οποίο υπ’ αυτή την έννοια δεν είναι αντικείμενο, αλλά σύντροφος και φίλος.

Κοινωνική Δράση: Ο στόχος και ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ ώθησε τη διοργάνωση να προσκαλέσει στη συμμετοχή στις δράσεις τα έξι παιδιά της μικρής Ανάφης. Τη  μεταφορά τους, των συνοδών τους και της μίας δασκάλας στήριξε σε μια ημερήσια «εκδρομή αγάπης» το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

 

 

 

 

 

 

Η αποστολή, ο σκοπός, ο στόχος και το όραμα του Φεστιβάλ που καθορίζουν και τον χαρακτήρα του, ένα Φεστιβάλ ανοιχτό στους πολλούς, που δικτυώνει και δικτυώνεται, που εμπνέει και προκαλεί τη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι συνέτειναν στην απόφαση η  συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του να είναι ελεύθερη.