Το PCAI και το «Λας Πτήνας» στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας

June 2, 2019
Comments Off on Το PCAI και το «Λας Πτήνας» στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας

   

To δεύτερο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό, πολιτιστικό οργανισμό PolyecoContemporaryArtInitiativePCAI, ο οποίος εστιάζει στην περιβαλλοντική αφύπνιση μέσω της κινούμενης εικόνας και της σύγχρονης τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί η πρώτη ταινία εκπαιδευτικού περιεχομένου του PCAIμε τίτλο «Λας Πτήνας». Ένα φιλμ δημιουργήθηκε από την έμπειρη εκπαιδευτική ομάδα των Ελένη Σβυριάδη, Μπάμπη Αλεξιάδη και Σοφία Βλαζάκη σε συνεργασία με τους μαθητές της Πέμπτης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα.

 

Πηγή έμπνευσης για το πρωτότυπο έργο κινουμένων σχεδίων το Δάσος Καισαριανής στην περιοχή του σχολείου, ένα δάσος που θεωρείται προστατευόμενο λόγω του φυσικού του πλούτου. Το συγκεκριμένο μέρος περιέχει ένα οικοσύστημα 250 ειδών ζώων και φιλοξενεί 98 διαφορετικούς τύπους μεταναστευτικών πτηνών που χρησιμοποιούν την περιοχή για να ξεκουραστούν πριν ταξιδέψουν στην Αφρική. Το ταξίδι τους και τα εμπόδια που δημιουργεί η ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή αποτελούν και το κεντρικό θέμα της ταινίας.

 

Μέχρι σήμερα η παιδική ταινιοθήκη του PCAI έχει ταξιδέψει και προβληθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ Παιδικών Ταινιών και Κινουμένων Σχεδίων συμπεριλαμβανομένων των Animasyros, CameraZizanio, GaztefilmFestival (Spain – Mexico) και AthensScienceFestival. Μάλιστα, το 2018 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του PCAI βραβεύθηκε από το InternationalSolidWasteAssociationISWA στο ομώνυμο συνέδριό τους στην Κουάλα Λουμπούρ.  

 

 

Περισσότερα για την Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη

 

To 2014 η Polyeco Α.Ε. στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ξεκίνησε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για τη Σύγχρονη Τέχνη (PolyecoContemporaryArtInitiative – PCAI), η οποία στοχεύει πρωτίστως στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, θίγοντας εμμέσως το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Βασικός σκοπός ήταν να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει στην Polyeco να εφαρμόσει ένα πρωτότυπο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Το PCAI υλοποιεί τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας: τη δημιουργία Συλλογής Έργων Τέχνης με περιβαλλοντικό πρόσημο, τα Πρότζεκτς, δηλαδή τις εκθέσεις και τα προγράμματα που διοργανώνει και την Υποστήριξη, υλική, τεχνική ή επικοινωνιακή, στηρίζοντας έμπρακτα άλλες πρωτοβουλίες ή άτομα που μοιράζονται το ίδιο όραμα και ανησυχίες.

 

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το PCAIJunior: πιστεύονταςβαθιάότι η περιβαλλοντικήσυνείδησηκαλλιεργείταιαπόμικρήηλικία, σχεδίασεένα καινοτόμο εκπαιδευτικόπρόγραμμααπευθυνόμενο σε σχολεία και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το PCAIJuniorδημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017 με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους μικρούς συμμετέχοντες να κατανοήσουνκρίσιμαοικολογικάζητήματα που επηρεάζουν τον τόποκατοικίας τους.

 

Για την αποτύπωση αυτής της διαδικασίας τoPCAIJunior επέλεξε την κινούμενη εικόνα αποσκοπώντας στο να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο αρχείο ταινιών που θα προκύπτει από τα εργαστήριά του. Η παιδική αυτή ταινιοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του PCAIJunior συστήνοντας στο ευρύ κοινό μια σειρά από διεθνείς οικολογικές ταινίες μικρού μήκους που έχουν δημιουργηθεί από παιδιά για παιδιά. Μέσω της προβολής της ταινιοθήκης αυτής σε διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικά ιδρύματα, το οικολογικό μήνυμα του PCAIJunior καταφέρνει να μεταδοθεί σε αναρίθμητους θεατές ανεξαρτήτου ηλικίας και ενδιαφερόντων.

 

Για το διάστημα 2019-2020 το PCAI εστιάζει μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρώτου προγράμματος Artist-In-Residence του οργανισμού στην Αθήνα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να παράξουν έργα βίντεο τέχνης με αφορμή κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στη φετινή επιτροπή επιλογής συμμετέχουν ο HansUlrichObrist, Καλλιτεχνικός Διευθυντής των SerpentineGalleries και ο KristGruijthuijsen, Διευθυντής του KWInstituteforContemporaryArtKUNST-WERKEBERLINDirector.

 

Δείτε εδώ το  mission statement του οργανισμού

 

Λας Πτήνας (LasPtinas, 8’45”) 2017

 

Project Designer: Ελένη Σβύρου Σβυριάδη

Παραγωγή: Polyeco Contemporary Art Initiative

Animator: ΜπάμπηςΑλεξιάδης
Project Designer: ΕλένηΣβύρουΣβυριάδη
Illustrator: ΣοφιαΒλαζάκη

Μουσική: Danse Macabre – Light Dance, Egmont Overture, Marty Gots a Plan, Run Amok, Kevin LacLeod (incompetech.com)

Junioranimators (μαθητές):

Ματίνα, Μιχαήλ, Ιωάννης, Παναγιώτης, Κωστής, Θεοφάνιας, Νίκος, Διαμαντής, Νικόλας, Νεφέλης, Νικήτας, Λεωνίδας, Λιλιάννα, Μανόλης, Διονή, Ερατώ, Γιώργος, Στεφάνης, Ζωή, Γιασμίν, Αλέξης, Ιωάννης, Αγάπη, Κωνσταντίνος, Ειρήνη

Δάσκαλος: Στέλιος Μαλιαρίτης

Θερμές ευχαριστίες στα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΑΣ για την εξαιρετική υποστήριξη στην οργάνωση και φιλοξενία του προγράμματος καθώς και στους μαθητές και τις οικογένειές τους που αγκάλιασαν και υποστήριξαν την προσπάθεια τουPCAI.

Photocredits

1-10: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα PCAIJunior στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, 2017

11-12:  Λας Πτήνας, 2017, stillimage]

 

Δείτε εδώ το trailer

 

 Περισσότερες πληροφορίες για το PCAIκαι το πρόγραμμά του:

Κίκα Κυριακάκου | PCAI Collection & Exhibitions Manager | collectionmanager@pcai.gr | 2104060088