Ο Κώστας Στοφόρος στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας

May 27, 2018
Comments Off on Ο Κώστας Στοφόρος στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Κώστας Στοφόρος, είναι ένας άνθρωπος που από την πρώτη ματιά σου δίνει να καταλάβεις πόσο πολύ αγαπάει τα παιδιά και τα βιβλία.

 

Ασταμάτητος στην καθημερινότητά του, ανάμεσα στις λέξεις των κειμένων του και πολλές δράσεις για τα παιδιά θα κάνει μια στάση στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας για να ζήσουμε μαζί του μια μοναδική εμπειρία παρουσίασης.

 

Με αφορμή το βιβλίο «Ο Κώδικας της Λέρου -περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, αφού κάνει μια συνοπτική παρουσίαση, θα δημιουργήσει μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι/ περιπέτεια βασισμένο στην ιστορία της Αστυπάλαιας με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών.

 

Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες «λειτουργίες» των παραμυθιών. Οι λειτουργίες αυτές, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω- κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ροντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας.

 

Αυτή η τράπουλα προσαρμόστηκε από τον ίδιο τον Κώστα και εικονογραφήθηκε από τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη.

 

Η δράση θα συνδυαστεί με επίσκεψη στο Μουσείο της Αστυπάλαιας ενώ τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα καινούρια παραμύθια τους στο κοινό τη Δευτέρα 4 Ιουνίου.

Δείτε πώς και πότε θα τον συναντήσετε.

 

Βιογραφικό:

 

Ο Κώστας Στοφόρος σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Παρακολούθησε σεμινάρια για τις νέες Τεχνολογίες, τις Διεθνείς Σχέσεις & τη Δημοσιογραφία, για τη Διατροφή και για την Εκπαίδευση Ενηλίκων .

Από το 1990 εργάστηκε στην τηλεόραση ως δημοσιογράφος.  Έγραψε το σενάριο και παρουσίασε μια σειρά ντοκιμαντέρ για διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Ταχυδρόμος, Το Παιδί μου κι Εγώ, Η ζωή με το Παιδί, Παιδί & Νέοι Γονείς, Maison & Decoration κ.α.)

Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Δρόμος, όπου είναι υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, με το περιοδικό Votre Beauté, όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, με την ιστοσελίδα για τη λογοτεχνία literature.gr κ.α.

Για τρία χρόνια εργάστηκε στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και αργότερα στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου –Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Πραγματοποίησε έρευνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην εκπαίδευση, για τον σχολικό εκφοβισμό, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ενηλίκων και οργάνωσε σεμινάρια για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων σε μια σειρά από Δήμους της χώρας.

Υπήρξε εισηγητής σε σειρά σεμιναρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

Από το φθινόπωρο του 2011 μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την Παραμυθοκουζίνα και επισκέπτονται σχολεία, δημιουργούν παραμύθια μαζί με τα παιδιά, υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιούν σεμινάρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς.

 

Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο σχεδιασμό και  στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στη γνώση και προσέγγιση της τοπικής ιστορίας μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία.

-Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια (1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών − Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»,   Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (Α.Ε.D.Ε) κ.α.) και έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια με το ίδιο θέμα.

 

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ),  του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

 

 

 Έχει γράψει τα βιβλία:

 

– Η πέμπτη πόλη των Δωριέων – Περιπέτεια στην Γκιώνα (εκδόσεις Κέδρος)

-Ο χαμένος μύθος του Αισώπου (εκδόσεις Μίνωας)

-Ο Κώδικας της Λέρου -Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης (εκδόσεις Κέδρος)

-«Ο Θεός Διόνυσος και οι πειρατές-ένα ταξίδι στον μύθο και στην ιστορία μέσα από το παραμύθι” (Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης)

-Η Κούπα του Πτολεμαίου –Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη (Ιπτάμενο Κάστρο)

-Του νεκρού αδερφού -41 Γράμματα από το μέτωπο του Εμφυλίου» (Andy’s Publishers)

-20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά (Κριτική)

-Τη σειρά «Ημερολόγιο ενός πατέρα»: Γονείς για πρώτη φορά, Όποιος αγαπάει (εκ)παιδεύει, Μπαμπά τι είναι το σεξ; (Κριτική).

-Μια εύθραυστη εποχή

-Κυνηγότοποι (Αίολος)

-Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νησί (Λωτός),

-Ίμβρος -σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ολυμπία Κρασαγάκη (Καστανιώτης),

 

-Τα παραμύθια:

-Η Φιφή, ο Πίπης ή πώς το πράσινο γύρισε στην πόλη (έκδοση του ΥΠΕΧΩΔΕ)

-Το Κόκκινο, το Κίτρινο, το Πορτοκαλί και το Λευκό παραμύθι (εκδόσεις «Σαΐτα»)

-15 μικρά παραμύθια για μεγάλους για το Ημερολόγιο «15 τρομακτικά χρωματιστοί μήνες» με εικονογράφηση της Στεφανίας Βελδεμίρη  (έκδοση του περιοδικού «Εξώστης»)

-Οι περιπέτειες της Έλλης και το μαγικό σαπούνι (ειδική έκδοση Dettol –ΑΒ)

 

Συμμετείχε στα συλλογικά έργα:

-Τα κάναμε θάλασσα (τα παραμύθια) -Έκδοση του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας «Νήσων Περίπλους»

-Το Πράσινο Παραμύθι -Τρώω σωστά και γελάω, σε συνεργασία με τις διαιτολόγους – διατροφολόγους Παναγιώτα Μίαρη, Μαριέττα Μιχαήλ (Andy’s Publishers)

-Τα 10 δικαιώματα του (μικρού) επισκέπτη ενός Μουσείου (εκδόσεις Σαΐτα)

-Φίλων Σοφίες (Island of Man)

-Tweet_Stories- Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες (Openbook)

-Γονέας του 21ου αιώνα –Διλήμματα και προοπτικές (Εκπαιδευτήρια Δούκα)