Κούλα Μπορμπουδάκη (archaeolab) – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής

May 28, 2019
Comments Off on Κούλα Μπορμπουδάκη (archaeolab) – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής

 Η Κούλα Μπουρμπουδάκη Αρχαιολόγος MSc, θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής «Μικροί αρχαιολόγοι, μεγάλες ανακαλύψεις», το οποίο  απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, πρωτοσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης. (4-12 ετών).

 

Κάθε προσομοίωση ανασκαφής που πραγματοποιεί το archaeolab, αφορά έναν τεχνητό χώρο που περιλαμβάνει οργανωμένα σύνολα αρχαιοτήτων μιας ορισμένης αρχαιολογικής περιόδου, τα οποία εχουν καλυφτεί με χώμα.

Η προσομοίωση ανασκαφής που κα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 2ου Παιδικού Φεστιβάλ Βιβλίου της Αστυπάλαιας θα συνδεθεί με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του νησιού. Για τον λόγο ότι απαιτείται ειδική προετοιμασία και επιστημονική τεκμηρίωση ώστε τα ευρήματα της ανασκαφής να έχουν απευθείας αναφορές στην ιστορία του τόπου.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής είναι άμεσα συνδεδεμένο με το βιβλίο «Μικροί Αρχαιολόγοι» των εκδόσεων Κυριακίδη. Πρόκειται για ενα εγχειρίδιο ανασκαφής, όπου εξηγεί σε 10 βήματα όλα τα στάδια που  ακλουθούν  οι αρχαιολόγοι  προκειμένου  να  διεκπεραιώσουν μια ανασκαφή. Κυρίως όμως εξηγεί πώς οι αρχαιολόγοι ανασυνθέτουν το παρελθόν και διατυπώνουν τις υποθέσεις τους από τα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού, δηλαδή από τα ευρήματα.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τέσσερα επιμέρους στάδια.

 

  • Πριν ξεκινήσει η ανασκαφή πραγματοποιείται μία συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την επιστήμη της αρχαιολογίας και του επαγγέλματος του αρχαιολόγου.
  • Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες οδηγούνται  στο  χώρο  της ανασκαφής και καλούνται να αποκαλύψουν τα ευρήματα με τη διαδικασία, τα εργαλεία και τις τεχνικές που ακολουθούν οι αρχαιολόγοι στο πεδίο της ανασκαφής, ενώ ταυτόχρονα παρακινούνται να σκεφτούν όπως οι αρχαιολόγοι, να συνδέσουν δηλαδή τα ευρήματα μεταξύ τους, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν το «παρελθόν» και να συνθέσουν μια αρχαιολογική υπόθεση. Τα ευρήματα που περιέχονται σε κάθε κουτί αποτελούν ένα ανασκαφικό σύνολο, συνδυάζονται μεταξύ τους νοηματικά και αναφέρονται σε μία ορισμένη πτυχή μιας προϊστορικής ή ιστορικής περιόδου.
  • Ακολουθεί διάλογος και ταξινόμηση των ευρημάτων, όπου τα ίδια τα ευρήματα δίνουν το έναυσμα για συζήτηση σχετικά με την χρήση τους και τον τρόπο ζωής της εποχής στην οποία αναφέρεται η ανασκαφή.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την κατασκευή αγγείων από τα παιδιά, τα οποία παίρνουν μαζί τους ως αναμνηστικό.

 

Δείτε το πρόγραμμα της Κούλας Μπορμπουδάκη εδώ.

Μάθετε περισσότερα για το εργαστήριο Archaeolab  εδώ.