Η τεχνική της μεταξοτυπίας και η συνεργασία των παιδιών

November 15, 2019
Comments Off on Η τεχνική της μεταξοτυπίας και η συνεργασία των παιδιών

Η Μαριλένα Μελισσηνού, εικαστικός – εικονογράφος υλοποίησε εικαστικό εργαστήρι κατασκευής αφίσας με την τεχνική της μεταξοτυπίας. Μια τεχνική που εφαρμόζεται για την δημιουργία εικόνων εδώ και 4 αιώνες τόσο στη βιομηχανία όσο και στη τέχνη.

Η τεχνική της μεταξοτυπίας έγινε πολύ γνωστή τη δεκαετία του ’60, όταν ένας από τους πιο μεγάλους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα ο Andy Warhol τη χρησιμοποίησε ως μέσο έκφρασης της τέχνης του, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός νέου ρεύματος στην μοντέρνα τέχνη. Τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά και δημιούργησαν εικόνες με θέμα τη ρύπανση της θάλασσας.

Λειτουργώντας αφαιρετικά και αφήνοντας πίσω περιττές λεπτομέρειες έφτιαξαν συνθέσεις με την δίκη τους αισθητική τονίζοντας έτσι την σημαντικότητα και επικαιρότητα του θέματος.

Με την ολοκλήρωση των εκτυπώσεων τα πολλαπλά αντίτυπα της κάθε αφίσας υπογράφτηκαν και αριθμήθηκαν, όπως γίνεται σε κάθε περιορισμένη έκδοση μεταξοτυπίας και κάθε παιδί πήρε το δικό του αντίτυπο. Το πρόγραμμα διάρκειας 2 ωρών παρακολούθησαν παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.

Η Μαριλένα Μελισσηνού δήλωσε πως: «Η τεχνική της μεταξοτυπίας απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία από κάθε χαράκτη και όλες οι ομάδες των παιδιών τα κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.
Στην μεταξοτυπία όλα τα στάδια της διαδικασίας είναι εξίσου σημαντικά. Η συνεργασία των παιδιών για την δημιουργία της εικόνας μέχρι την τοποθέτηση των τυπωμάτων για στέγνωμα αλλά και τον καθαρισμό των εργαλείων ήταν αξιοθαύμαστη».